Gelişen teknolojiyle birlikte araştırmaların farklı alanlarda ilginç nihai sonuçlara ulaşması bilim dünyasını heyecanlandırıyor.
Londra merkezli araştırmacı Bastian Beyer‘in bir kaç yıldır üzerinde çalıştığı bakterilerden mimari elde etme uğraşısı sonuç vermeye başladı.
Bakterilerin belleklerimizde çürüme ve hastalıkların nedeni olmasıyla kazındığı düşünüldüğünde bunun gibi bir çalışmayla farklı alanlarda yarar elde edilebilen varlıklar olduğuna da aynı zamanda şahit olmuş oluyoruz.
Londra’lı araştırmacı Beyer, tasarımcı Daniel Suarez ile birlikte ”column” adını verdikleri bu projeyle bakterilerden faydalanarak sağlam ve konstrüktif tekstiller yarattı.
Karbon salınımı, yenilenebilir ve alternatif yapı taşlarına oldukça farklı bir alternatif olması bakımından deneysellikten çıkarak önümüzdeki yıllarda bunun daha farklı kullanım yöntemlerine rastlamamız mümkün görünüyor.
Kendini tamir edebilen ve ömürlük yapılar amaçlanıyor
Kalsiyum klorür ve üre kullanılarak püskürtme sistemi yardımıyla sporosarcina pasteurii bakterileri bu kumaşa yapışarak mukavemet kazanmasını sağlar. Bu püskürtme altta yatan elyafları değiştiren ve örgü matrisini yaklaşık üç gün boyunca sertleştiren kalsit bir yapı üretimini katalize ederek tahrik oluşturur.
Oluşan strüktür ve gömlek bir şekilde dayanıklılık kazansa da henüz karbonfiber ve fiberglass gibi ürünlerin mukavemetine ulaşabilmiş değil.
Bu araştırmaların nihai hedefi elbette daha uygun maliyetle, daha dayanıklı ve sürdürülebilir altyapıya sahip binalarda yaşamamızı sağlamak. Araştırmaların çeşitlenmesi, sektörel kapitalist dengeleri tehdit etse de heyecan verici olduğunu sanırım hepimiz kabul ediyoruz. Bakterilerden mimari elde etme olayı hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?
En son gelişmeleri bildirimleri açarak daha kolay takip edebilirsiniz.