Mimari projeler doğru ve eksiksiz olduklarında uygulama aşamasında da ustalara – kontrolörlere büyük kolaylıklar sağlar. Bu yazımızda profesyoneller ve sektör çalışanları için bazı pratik ipuçlarını paylaştık.
Mimari projelerin vaziyet planlarında dikkat edilmesi gerekenler yazımızda bazı temel bilgileri paylaşmıştık. Ayrıca mimari projelerde yer alan bazı teknik terimler ve anlamları hakkında bir yazı da paylaşmıştık. Bu yazıyı okuduktan önce veya sonra o yazılarımıza da mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.
Kat planı nedir? Mimari projelerde her kat için ayrı ayrı çizilen bir çeşit kesittir. Bu kesitler mimari projelerde yaklaşık 1.20 metre yükseklikten aşağı bakış açısına göre çizilirken, kalıp projesi gibi diğer projelerde ise tam tersi yani yukarı bakarak çizilir. Mimari projelerde planlarda aşağı baktığınızda ne görüyorsanız onları çizersiniz.
Mimari proje kat planı çizilirken dikkat edilmesi gerekenler;
- Kat isimleri ve numaralar oldukça önemlidir. Bodrum katlar zemin kata yaklaştıkça küçülür, örneğin önce birinci bodrum kat sonra ikinci bodrum kat sonra diğer bodrum katlar şeklinde isimlendirilir. Bodrum katlar tamamen toprağa gömülü ise su yalıtımı detay paftasında mutlaka gösterilmelidir.
- Bodrum katların tamamen gömülü olması durumunda Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2019 hükümlerine göre çoğunlukla perde yapılması gerekebilmektedir. Statik proje ve mimarlar için taşıyıcı sistem tasarımı hakkına bilinmesi gerekenler yazımızda detaylı anlatımlara göz atabilirsiniz.
- Normal kat planları çizilirken her paftaya ayrı bir proje fişi, künyesi ve o kat ile ilgili (varsa) özel proje notları eklenmelidir. Bu projeyi zengin gösterirken uygulama esnasında atlanabilecek olası detayların daha dikkatli şekilde incelenmesine olanak tanır.
- Taramalar son derece önemlidir. Örneğin kat holleri, bina girişi, ıslak hacimler ve odalar için kendi tarama şeklinizi / biçiminizi özelleştirebilirsiniz. Taramalar bile farklı bir yazı konusu olsa da genel anlamda taramaları çizimleri anlaşılır kılmak için mutlaka kullanmak gerekiyor.
- Kapı ve pencere gibi doğramaların detay – poz bilgilerini mutlaka yazmak gerekiyor.
- Merdiven rıht yüksekliği, basamak sayısı ve basamak genişliği gibi bilgilerin de yazılması son derece önemlidir.
- Kademeli bina projesi çizilirken dikkat edilmesi gerekenler ve kademeli bina projeleri örnekleri yazımızda da bahsettiğimiz bazı önemli hususları mutlaka tekrar etmenizde yarar var. Öte yandan bir kademe hattının herhangi bir bağımsız bölümü plan düzleminde ikiye bölemeyeceğini bilmekte yarar var.
- Projenin her aşaması ve bölümü için geçerli olan ”kalem kalınlıkları” konusu da yine apayrı ve derin bir konu olup yapı elemanının sınıfı veya şekline bağlı olarak kalın – ince kesik kesik vs.. şeklinde çizilmelidir.
- Teknik çizim kuralları ve teknik resim kaideleri fen ve sanat kaideleri her zaman planlarda da dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir. Bu sebeple Mimarlar Odası tarafından paylaşılan teknik resim kuralları pdf dosyasını arada kontrol etmenizde unutulan bilgileri hatırlamak açısında son derece fayda var.
- Mahal metrekareleri sıvalar, taşıyıcı sistemin belirgin ve bariz şekilde görünür projenin okunabilir olması da kat planı çizimlerinde önemlidir.
- Mimari proje plan çiziminde dikkat edilmesi gereken hususlar için çeşitli üniversitelerin de akademik materyallerini belirli dönemlerde incelemeniz işinize yarayacaktır. Örneğin; İtü Yapı Elemanları Ders Notu pdf dökümanında önemli ve son derece faydalı bilgilerin yer aldığını belirtelim.
Mimari proje çiziminde kendimi nasıl geliştiririm?
Arkadaşlar sektörde 10 yıla yakın süre büyük – orta ve çeşitli irilikte projelerin geliştirme kısmında yer aldığım için bu konuda size şunu net şekilde söyleyebilirim ki bu işte yani mimari proje çiziminde kendinizi geliştirmek istiyorsanız ne yazıkki çok fazla çizim yapmanız gerekmektedir.
Ancak bu şekilde eksiklerinizi giderebilir, ancak bu şekilde hızlı çizimler yapabilirsiniz. Mimarlık.org‘da sizler için faydalı paylaşımlarımıza devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.
En son gelişmeleri bildirimleri açarak daha kolay takip edebilirsiniz.